Hvad kan vi hjælpe med?

Flyt til udlandet i tide og få lav skat

Flyt til udlandet i tide og få lav skat

Af direktør Michael Nielsen, Care Udland

Læs en af landets førende eksperters råd til, hvordan du kan sparre mange millioner, hvis du tager forskud på succesen som iværksætter. Der er mange penge på spil.

Når man starter som iværksætter, er man meget fokuseret på forretningsidéen, visioner, udvikling m.v. Det er de færreste, der tænker på, hvilken struktur man skal lave for virksomheden.

Hvis virksomheden udvikler sig dårligt, er det ikke så vigtigt, men hvis den udvikler sig meget positivt, så kan det senere begrænse iværksætterens mulighed for den rette skatteplanlægning.

Når iværksættervirksomheden for alvor får succes, og det går op for ejeren, at den rent faktisk er interessant for andre investorer eller konkurrenter at købe - helt eller delvist - så er det jo i de fleste situationer her, der er store gevinster for ejeren at hente.

Når man så er ved at forhandle om salget af virksomheden, og det går op for ejeren, at han fx kan få kr. 15 mio for den, går det op for vedkommende, at der typisk er en beskatning på 42 % af fortjenesten, og det er jo næsten halvdelen.

Kan man ikke få en lavere beskatning?

Hvis man vil have en lav beskatning, er en oplagt mulighed, at ejeren kan bo nogle år i udlandet.

Undgå skat, hvis du kan bo nogle år i udlandet?

Hvis ejeren kan arrangere det sådan, at vedkommende bor i udlandet nogle år, kan skatten ved salget blive yderst beskeden.

Nu er der jo mange typer virksomheder, der fysisk ligger i Danmark, og hvor den er afhængig af, at ejeren er til stede i hverdagen. En sådan situation giver nok ikke den fornødne luft til, at ejeren kan bo i udlandet.

Men hvis det er en virksomhed med meget eksport, en internetbaseret virksomhed, et agentur m.v., så kan man ofte lave en struktur, hvor ejeren bor i et andet land.

Man kan godt starte sin virksomhed, mens man bor i Danmark for at se, hvilken vej den udvikler sig. Ser det ud til, at det her virkelig bliver en succes, så man nu har en fast overbevisning om, at den er interessant for andre at købe på et tidspunkt, så er det på tide at flytte til udlandet.

Lad os tage et forenklet eksempel:

Man starter en virksomhed i et anpartsselskab, som stiftes for kr. 125.000,-. Driften ser fornuftig ud, og virksomheden har nu bevist, at produkterne er bæredygtige. Virksomheden har nu en egenkapital på kr. 2 mio., og ejeren tror, at den virkelig kan være et must for en anden virksomhed at købe på et tidspunkt.

Ejeren flytter nu til udlandet. Virksomheden har en egenkapital på kr. 2 mio, da ejeren flytter.

Når man flytter til udlandet, skal man være opmærksom på den såkaldte "lågeskat". Ved flytningen skal ejeren beskattes af sine værdipapirer, som om at de sælges - altså skat af et "fiktivt" salg. Hvis en virksomhed har udviklet sig positiv de sidste 3 regnskabsår, kan SKAT lægge et tillæg til værdien. Lad os antage, at de lægger kr. 500.000 til, så er "værdien" ved fraflytning skattemæssigt kr. 2,5 mio. Man har stiftet det for kr. 125.000, så der er altså en fiktiv fortjeneste på kr. 2.375.000.

Skatten udgør kr. 983.000, MEN man behøver ikke at betale den ved fraflytning, da man kan søge om henstand med betalingen. Gælden til SKAT kaldes derfor "henstandssaldoen". Den skal så betales, når man på et tidspunkt sælger anparterne, hæver udbytte eller lign.

Nu bor ejeren så i udlandet, og alt efter hvilket land det er, så opstår der nogle unikke muligheder.

Det er nemlig muligt at lave en struktur, så fremtidige fortjenester udover kr. 2,5 mio beskattes meget lempeligt, eller i bedste fald slet ikke beskattes.

Lad os antage, at der kommer en køber, som vil give kr. 15 mio for selskabet, så er der altså mulighed for at kr. 12,5 mio kan realiseres skattefrit, eller til en meget lempelig skat.

Forberedelse i tide er altafgørende

Der er mange forskellige muligheder for, hvordan man kan gøre det, og i hvilke lande skattefordelene er størst.

Der er 2 afgørende punkter:

  1. Man skal lægge ejerstrukturen i utrolig god tid
  2. Der er mange faldgruber
  3. Man skal ikke flytte pga skatten, men fordi man synes, at det kunne være spændende at opleve nogle år i et andet land

Der er mange interessante lande, og vi kan fx nævne England, Sverige, Schweiz, Luxembourg, Frankrig, Spanien, Italien m.fl.

Holding-model

En flytning til udlandet er der, hvor der er allerflest penge at spare i skat.

Men man kan dog undgå en beskatning, hér og nu, hvis en virksomhed er ejet via et andet selskab - et såkaldt holdingselskab, selvom man bor i Danmark.

Når virksomheden sælges, er det nemlig ikke én selv, der sælger den, men det er derimod holdingselskabet, der sælger den, og dermed også holdingselskabet, der får fortjenesten. Salget udløser ikke skat i holdingselskabet.

Men man skal jo være opmærksom på, at man bare skubber skatten til den dag, hvor man ønsker at få pengene ud til sig selv personligt. Så skal der typisk betales 42 % i skat.

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.