Hvad kan vi hjælpe med?

10 web- marketingtrends for SMV'er

Hvor du skal investere, hvad du skal teste og hvad der fortjener et hvil i 2010.

Tendenser og ny teknologi er ikke det mest sikre, du kan bruge din virksomheds markedsføringsbudget på. Du fordeler selvfølgelig din lille- eller mellemstores virksomheds marketingbudget med et ønske om at maksimere afkastet af investeringerne og minimere risikoen for et lavt eller negativt afkast. Når dine investeringer involverer nye tendenser og teknologi, bliver det regnestykke meget mere uforudsigeligt, og kræver derfor god timing og analyser af dine kunder. 

Man skulle tro, at markedsføringstrends ville være nøje afstemt med forbrugertrends, da effektiv markedsføring er afhængig af, at dit budskab bliver vist, der hvor de fleste relevante øjne kigger hen. Det er imidlertid ikke altid tilfældet, da trendfokuseret markedsføring har en tendens til at lægge for stor vægt på revolutionerende teknologi og hurtig anvendelse af teknologien. 

Heldigvis flytter størstedelen af forbrugerne deres opmærksomhed permanent langt sjældnere end markedsføringsguruerne hævder. Og så alligevel - misser du en trend eller bliver hængende ved en forældet trend betyder det i bedste fald spildte muligheder og negative afkast - eller i værste fald tab af markedsandele.

Da dit afkast på trend-markedsføring kun er så godt som din evne til at foretage kvalificerede gæt, kommer her nogle råd, der kan hjælpe dig med at undgå at kvalificerede gæt bliver til markedsføringskatastrofer. Den følgende liste fremhæver de ti vigtigste internetmarkedsføringstendenser for 2010 i vilkårlig orden og fortæller om du skal investere, teste eller lade det ligge. 

Trend # 1: Søgemaskineoptimering 

Råd: Test 
Websteder med relevant indhold og troværdige links vil fortsætte med at herske blandt søgeresultaterne det kommende år, men 2010 har potentiale til at afsløre et par nye tendenser. Da mængden af web-indhold fortsætter med at vokse, vil forbrugerne efterspørge endnu mere relevante og personlige søgeresultater. Det betyder, at søgemaskiner vil være på udkig efter mere relevant og personligt indhold fra udgivere og brands. Faktisk er søgemaskinealgoritmer allerede begyndt at være mere opmærksomme på offentliggørelsesdato, geografisk placering, browsere til mobiltelefoner, tidligere adfærd og indhold fra sociale medier. 

Du må ikke opgive din nuværende SEO (Search Engine Optimization)-strategi for at søge personalisering, men prøv at afsætte en del af dit budget til at teste indhold, søgeord og links, der er rettet mod et nichepublikum. Test søgeord og linkplacering i de sociale medier, lokalt indhold og mobile websites, og gør en indsats for oftere at forny noget af det indhold, du bruger til placering i søgemaskinerne. Når søgemaskinerne har afprøvet disse nye søgemål og afsløret nogle konkrete standarder, bør du være parat til at investere i overensstemmelse hermed. 

Trend # 2: Sponserede links

Råd: Investér
Der har ikke været en revolutionær tendens indenfor sponserede links siden tanken om "den lange hale". Det er ok, søgemaskiner i 2010 stadig vil være forbrugernes primære metode til at finde produkter og tjenester, der opfylder deres behov, og de vil stadig klikke på relevante annoncer.  Søgeannonceringspriserne vil sandsynligvis forblive rimelige, og det gennemsnitlige afkast vil blive ved med at være forholdsvis højt, fordi større virksomheder med mindre budgetter til søgemaskinemarkedsføring vil afsætte midler til billigere SEO-taktikker i håb om at tiltrække besøgende til lavere priser. 2010 har potentiale til endnu mere pres på pris-pr-klik, hvis Bing kan få nok loyale søgende til at trække trafik væk fra Google. 

Du kommer ikke lige frem til at føle, at du sidder i førersædet, når din søgemaskinemarkedsføring er begrænset til Google, Microsoft eller begge dele, men det betyder ikke, du skal vige tilbage fra at investere i de meget relevante leads, sponserede links er i stand til at producere til din lille virksomhed. 

Trend # 3: E-mailmarkedsføring

Råd: Investér
Det er ikke svært at retfærdiggøre investeringer i e-mailmarkedsføring, når prisen for at sende e-mails er så lav. Den lave pris er dog ikke den eneste grund til at sende e-mail. De fleste forbrugere anser stadig e-mail for at være deres vigtigste kommunikationsmiddel, selv om der er flere andre måder man kunne abonnere på periodisk indhold fra små virksomheder. 

E-mailmarkedsføring vil forblive meget som vi kender det i 2010. Måske vil det blive endnu mere magtfuldt, efterhånden som e-mailudbydere forbedrer integrationen af sociale medier, søgemaskineadgang til arkiverede mails, autosvar og nye integrerede applikationer. Hvis du ikke allerede har en mailudbyder, så investér i en i 2010. Hvis du allerede bruger en e-mailtjeneste, så investér i din e-mailliste og i at skabe værdifuldt indhold, der kan holde kundeemner ved ilden og tiltrække loyale kunder. 

Omkostningerne ved at opbygge en tilladelses-baseret liste vil sandsynligvis forblive de samme i 2010 som de var i 2009, men mere end en tredjedel af forbrugerne har skiftet mindst én af deres e-mail-adresser i 2009 på grund af jobskift eller andre økonomiske faktorer. Brug mere tid og penge i 2010 på at holde din mailliste up-to-date, når de forbrugere vender tilbage til arbejdet og ændrer e-mail-adresse igen. 

Trend # 4: Markedsføring i sociale netværk

Råd: Test 
Sociale medier har en forløsende kvalitet for markedsførere - masser og masser af øjne. Det er attraktivt, hvis du er et større brand, men rentabel interaktion vil fortsat være undtagelsen snarere end reglen for små virksomheder i 2010. En god test af dit sociale netværks markedsføringspotentiale er at kortlægge dine nuværende kunder at se, hvor mange af dem mener, at social networking er en vigtig kommunikationsform. Du bør nok eksperimentere med en fan-side på Facebook og en Twitter-side, hvis du opdager, at en større procentdel af dine nuværende kunder viser interesse i at følge din virksomhed. 

Gør 2010 til året hvor du tester indhold, der tiltrækker henvisninger og gentagen forretning. Dine nuværende kunder er mere tilbøjelige end fremmede til at reagere på tilbud sendt ud på sociale netværk, fordi de allerede kender dig og har tillid til dig baseret på deres tidligere køb. 

Trend # 5: Blogging 

Råd: Lad det ligge 
Hvis du skriver en blog med det formål at hjælpe din virksomheds placering i søgeresultaterne eller kommunikere med eksisterende kunder, skal du fortsætte med at teste eller investere. Hvis du blogger i et forsøg på at tiltrække nye mulige kundeemner og konvertere dem til kunder, vil 2010 blive et år, der afslører blogosfærens sårbarhed overfor de konstante forandringer. Konvertering af leads til kunder afhænger af, at du kan drive besøgende til indhold, der maksimerer konverteringer, og det betyder at din konverteringsfrekvens er kun så god som indholdet på dit site. Hvis det site er din blog og din blog ændres hyppigt, er din konverteringsfrekvens kun så god som dit seneste blog-indlæg. 

I stedet for at bruge blogging til at generere besøgende kunder til dit website i 2010, kunne du arbejde hårdt på at afprøve og udvikle dit hovedsites indhold. Når du så finder noget, der virker, skal du ikke ændre det. 

Trend # 6: Tilstedeværelse på nettet 

Råd: Investér
Hvis du vil have folk til at se indholdet på din hjemmeside, kan det være fornuftigt at reklamere for din hjemmeside ved at placere annoncer på hjemmesider med et høje besøgstal. Det at drive trafik til dit website er dog ikke den smarteste vej at gå i 2010. Overvej i stedet at bruge 2010 på at drive dit websites indhold til trafikken. 

Forskellen skyldes, at indholdssamlende websites som YouTube øger forbrugernes efterspørgsel efter øjeblikkelig tilfredsstillelse, og hvad man kan kalde "indholdsophobning." Indholdsophobning giver forbrugerne mulighed for at browse gennem indhold, der stilles til rådighed gennem et enkelt website, så de ikke behøver klikke på links til de enkelte websteder, som tager længere tid - for ikke at nævne, at resultaterne kan være alt fra uforudsigelige til chokerende irrelevante. 

For at drage fordel af indholdsophobning i 2010 skal din hjemmesides indhold vises på så mange indholdophobningssites som muligt. For eksempel søger en masse mennesker efter videoer på YouTube. Hvis du har en video på dit website, og den ikke også er på YouTube, vil folk på YouTube ikke gide at søge efter dit site. For dem repræsenterer YouTube det samlede antal af videoer, der er til rådighed for dem indenfor deres interessefelt. 

Trend # 7: Mobil markedsføring

Råd: Test 
Mobil markedsføring handler om markedsføring til folk via deres mobiltelefoner og smartphones. Små virksomheder har ikke haft mange muligheder for at kommunikere med forbrugerne på mobile enheder, men 2010 har mulighed for at ændre det. 

Efterspørgslen efter mobile applikationer og mobil web-browsing er stærkt voksende på grund af blandt andet iPhonen og Google Android telefonens voksende popularitet. Efterhånden som flere mennesker kommer disse telefoner og funktioner i brug i 2010, hold øje med om markedsføringstjenester til små virksomheder begynder at tilbyde lavere omkostninger på mobile markedsføringsløsninger som sms, mobil e-mail-markedsføring, mobile websteder, mobil applikationsudvikling og sted-baseret markedsføring. 

Gør 2010 til året, hvor du får indsamlet mobilpræferencer fra dine kundeemner og kunder og bruger værktøjer som Google Analytics til at se hvor mange, der besøger dit website på mobile webbrowsere. Hvis du finder interesse for mobil interaktion blandt dine kunder, så begynd at teste simple mobile markedsføringskampagner som for eksempel at sende et par mobil-kuponer via tekst eller bygge et mobilt mikro-site til et af dine produkter. 

Trend # 8: Podcasting og onlineradio 

Råd: Lad det ligge
Onlineradio er faktisk midt i lidt af en international væksttendens, men det er mest fordi det såkaldt jordbaserede radiosignal (de almindelige AM og FM-kanaler) klarer sig så dårligt, at radio-annoncører flytter deres investeringer til digitale formater. 2010 bliver et år med udvikling for internetradio, som kæmper for at finde og tiltrække et loyalt publikum. iTunes har længe været førende inden for podcasting, men der er stadig ingen tydelige markedsledere indenfor internetradio. 
Selv om markedsledere sikkert vil dukke op i 2010, vil internetradiodistributørerne blive nødt til at gøre deres medier mere delbare, mere engagerende, mere sporbare og mere mobile for at tiltrække penge fra annoncører. Hvis du er interesseret i at tiltrække et publikum gennem radio og tv eller reklamer på radio og tv, så hop med på online video i 2010 og vent på, at radioen bliver færdig med at genopfinde sig selv. 

Trend # 9: Online Video 

Råd: Investér
Hvis et billede siger mere end tusind ord, hvor mange ord siger så en 30-sekunders online video? Indtil for nylig var det kun muligt at sprede sit budskab på video gennem tv-skærmen, men hold øje med, hvordan video i 2010 bliver mere tilgængelig for små virksomheder online. Online video er interaktiv, mindeværdig, bredt tilgængelig, billig at lave og meget nem at dele. Der sker også en masser investeringer i video, som helt sikkert vil skabe enu flere billige muligheder for at små virksomheder kan deltage i video-kampagner i 2010. 

Video repræsenterer store muligheder for små virksomheders markedsføring, men regn ikke med video som en erstatning for tekst. Hvor kraftigt et medie video end kan være, kan det være mere besværligt end tekst, fordi du ikke kan scanne en video så hurtigt, som du kan scanne en side af overskrifter, links og tekst for hurtigt at finde nøjagtig de oplysninger, du behøver. Brug dine investeringer til at finde den rigtige balance for dine kunder. 

Trend # 10: Kuponer, rabatter og besparelser 

Råd: Test 
Ok, dette er ikke helt en internetmarkedsføringstrend, men den er vigtig at nævne på grund af økonomien. 2009 var endnu et hårdt år for detailhandlere, og forbrugere er så vant til at tilbudsjage, at de godt kunne begynde at forvente, at den overvældende mængde af store prisnedslag, der i øjeblikket er til rådighed, kommer til at fortsætte for evigt. Hvis du har igangsat store rabatter for at tiltrække salg og overleve krisen, skal du bruge 2010 på langsomt at afvænne dine kunder fra de lavere priser - idet vi må antage, at økonomien får det bedre. Det bliver ikke nemt at nulstille folks forventninger på den måde, så prøv at udskifte rabatter med særlige privilegier. For eksempel vil loyalitetsrabatter, gratis opgraderinger og andre tilbud ikke låse dig fast i prissammenligninger. 

Internetmarkedsføringstrends udvikler sig hurtigt, så regn med at mange nye og spændende tendenser dukker op i 2010. Men vær ikke for hurtig til at hoppe på nye tendenser, for forbrugerne bevæger sig langsommere end markedsføring og teknologi. Hold fokus på at tiltrække loyale kunder, gør dine kundeforhold dybere og vær en problemløser. Det er de trends, der aldrig svigter de små virksomheder.