Ugens Dilemma for iværksættere - Episode 5: Advisory Board eller bestyrelse?

Dansk Iværksætter Forening

 

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Se Ugens Dilemma for Iværksættere med undertekster ved at trykke på de tre prikker i nederste højre hjørne. 

 

Ugens Dilemma for Iværksættere: Episode 5 - Advisory Board eller professionelle bestyrelse? 

 

Ugens Dilemma for Iværksættere: Episode 5 – ”Advisory Board eller bestyrelse?”

I dette afsnit af Ugens Dilemma deltager iværksætter Thorkild May, der står bag virksomheden Krom Kendama. Virksomheden sælger det japanske stykke legetøj Kendama. Den blev grundlagt i 2010 af Thorkild May, den senere verdensmester i Kendama, som i dag er direktør og ejer 100%. Dengang var målet at antænde Kendama-kærligheden ved at producere den højeste kvalitet af Kendamaer i verden og gøre Kendama til den største sekundære sport internationalt.

Virksomheden sælger i dag deres produkter på 60 markeder via distributører og online-kanaler (egne webshops og Amazon), er profitabel og vækster med tocifrede vækstrater. 

Nu står virksomheden over for at vækste på det internationale marked, særligt USA. I den forbindelse er Thorkild May blevet anbefalet at nedsætte et Advisory Board for at få de rette kompetencer til vejledning. Men er det den rette løsning for virksomheden?  


Ugens dilemma: Hvornår skal man vælge en bestyrelse eller et Advisory Board som det bedste for ens virksomhed?


Panelet er denne gang: Simon Peter Jacobsen, Erhvervsdirektør hos Danske Bank, og Lisa Dalsgaard, Founder og CEO af GoodiePack. 

Se også Episode 4 af Ugens Dilemma for Iværksættere: Bæredygtighed

Se også Episode 3 af Ugens Dilemma for Iværksættere: Køb og salg af virksomhed

Se også Episode 2 af Ugens Dilemma for Iværksættere: Om Internationalisering

Se også Episode 1 af Ugens Dilemma for iværksættere: Om Forretningsplanen

 

Skal jeg vælge et Advisory Board eller en bestyrelse?


Et mantra lyder, at man altid skal omgive sig med folk, der er klogere end én selv. 

Denne principielle idé kan kopieres over til forretningsudvikling og iværksætteri. For mange er det en vigtig forudsætning for at lykkes som virksomhed at omgive sig med dygtige mennesker, der kan bidrage til udviklingen af sin virksomhed. 

Nogle iværksættere vælger at etablere en traditionel bestyrelse for virksomheden, men for andre er det ikke nødvendigvis den optimale løsning. Ofte kan det være mere værdiskabende og effektivt i stedet at sammensætte et Advisory Board.

Hør uddybende om forskellene i videoen øverst. 

Få styr på krav og forskelle mellem en bestyrelse og et Advisory Board

Som iværksætter kan det være svært at overskue valget og dets konsekvenser. Typisk opstår  frustrationen, når iværksætteren har bevist proof-of-concept og leveret traction på sine produkter. 

Et sted at starte er at få styr på det formelle. Hvornår er det et selskab skal have en bestyrelse, og hvor mange medlemmer skal den bestå af? Det afhænger af selskabets type og størrelse. 

For så vidt angår aktieselskaber, er det et krav, at der er en bestyrelse. Anpartsselskaber er ikke underlagt dette krav, men kan vælge at have en bestyrelse. Fravælger et andelsselskab at have en bestyrelse, varetager direktionen bestyrelsens opgaver. 

De formelle forskelle er 

Bestyrelsen er underlagt et lovgivningsbestemt bestyrelsesansvar. Dvs. at bestyrelsens primære funktion er defineret i Selskabsloven, og derfor ligger der nogle faste funktioner og forpligtelser i bestyrelsens arbejde.

Advisory Boards er ikke underlagt denne lovgivning, så her står det ejerne og medlemmerne helt frit for at definere Advisory Boardets rolle og funktion.

 

 

 

 

 

 

Kilde: Nyibestyrelsen.dk


Dit ønskede output afgør dine input 

Som iværksætter er du kaptajn på skibet, uagtet om du vælger den ene eller anden mulighed for at opnå sparring. Start med at stille dig spørgsmålet: Hvad er dit ønskede output? 

For mange nystartede virksomheder giver det bedre mening i opstartsfasen at etablere et Advisory Board. Dermed vente med at etablere en professionel bestyrelse. Hermed har iværksætteren stadig egenrådig beslutningskompetence og kan dermed lettere definere roller i forhold til, hvad ens egne og virksomhedens behov er. For modsat Advisory Boards har en professionel bestyrelse foropligtelser og medfølgende juridske krav. 

Advisory Boardet indtager en rådgivende funktion. Formålet er, at virksomheden kan drøfte eventuelle udfordringer eller problemstillinger i virksomheden. Det kan være alt fra økonomiske forhold til personalesager. Her vil Boardet komme med deres syn på sagen. 

En bestyrelse har omvendt ansvar for virksomhedens drift. Derfor er én af bestyrelsens opgave f.eks. at ansætte eller afskedige direktionen. En professionel bestyrelse er iværksætterens vagthund med ansvar. I denne konstruktion er magten delt mellem iværksætteren og bestyrelsen. I den daglige drift driver direktionen driften. Bestyrelsen bidrager med sparring og beslutningskompetencer på møderne til at drive virksomheden fremad. I og med bestyrelsen har et medansvar for driften, kan bestyrelsen også blive holdt ansvarlige for dens beslutninger - f.eks. i sager, hvor bestyrelsen har handlet uregelmæssigt inden for økonomiske forhold.  


Tid, penge og omkostninger

En professionel bestyrelse får din virksomhed til at se godt ud på papiret. Du sender et stærkt signal om professionel drift af din virksomhed. Det har stor betydning, når ens bank,  kunder og leverandører bedømmer ens virksomhed.  

Står man over for at søge finansiering, er en professionelt arbejdende bestyrelse i dag et parameter på lige fod med ordrebeholdning og goodwill. Din chance for at komme helskindet igennem en krise stiger betragteligt, hvis din virksomhed har en professionel bestyrelse. For her kan man trække på bestyrelsens faglige kompetencer og netværk til andre virksomheder. 

Husk du omvendt skal tage stilling til, om du er klar til valget om at stifte en professionel bestyrelse. Det koster tid. Der stilles krav om afrapportering, og du skal afsætte tid til møder og mødeforberedelse.

Du slipper heller ikke for, at det koster penge. En professionel bestyrelse forventer at få et honorar for arbejdet. Tilmed skal du huske på, at du afgiver magt. Store beslutninger og nye strategiske tiltag i virksomheden kan ikke besluttes uden at høre bestyrelsen først. Omvendt vil bestyrelsen selv tage drive agendaer og sætte projekter i gang – det behøver du ikke gøre.

Selv om et Advisory Board kan virke mindre formelt, så kan det sagtens bidrage til vækst i din virksomhed. Det kan være mere ”behageligt” for både deltagerne og for iværksætteren, idet et Advisory Boardet netop ikke har magt og ansvar. Aflønningen – om nogen overhovedet – bør derfor principielt være billigere end i den ordinære bestyrelse, også fordi der, som følge af forskellen mellem de to konstellationer, ikke kræves samme arbejdsindsats af medlemmerne i et Advisory Board, og fordi medlemmernes ansvar ikke skal afdækkes gennem honorar og forsikring.

Det vil sandsynligvis i høj grad være sådan, at du selv skal drive dit Advisory Board – dvs. Invitere til møder, afklare emner osv.

Hvornår er man klar til en bestyrelse? Se videoen øverst og hør om virksomheden Krom Kendama, der står over for at træffe et valg om enten Advisory Board eller bestyrelse. 


Har du brug for sparring? 

Dette var et kort oprids af forskellene og mulighederne med en professionel bestyrelse og et Advisory Board.  

Det er ofte en kompliceret proces at nå frem til den rette beslutning, derfor kan det i flere tilfælde anbefales at søge hjælp. 

Danske Bank tilbyder strategisk sparring, råd og vejledning til iværksættere - læs mere her.
 

 

Se alle andre afsnit af Ugens Dilemma 

Se også Episode 4 af Ugens Dilemma for Iværksættere: Bæredygtighed

Se også Episode 3 af Ugens Dilemma for Iværksættere: Køb og salg af virksomhed

Se også Episode 2 af Ugens Dilemma for Iværksættere: Om Internationalisering

Se også Episode 1 af Ugens Dilemma for iværksættere: Om Forretningsplanen

 

Sidst opdateret: 08-03-2021

UDVALGTE KURSER

I ET STOLT SAMARBEJDE MED

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.