Spring over køen til vores gratis kurser. Tilmeld vores nyhedsbrev nu:
Gratis viden, kurser og webinarer inden for online markedsføring og drift af små virksomheder

Hvad kan vi hjælpe med?

Generationsskifte - hvad nu?

Generationsskifte eller afhændelse af virksomheden kræver planlægning. Hvis din familie er involveret i driften, og du forestiller dig, at dine børn skal overtage, er der mange ting, I skal have talt i gennem, så I ved, hvor I har hinanden.

Vil børnene overtage?

Håber du, at dine børn vil overtage virksomheden? Har du fortalt dem det? Hvis ikke, må du hellere få det gjort. Måske venter de på en udmelding fra dig. Derfor: Spørg dem, om de kan se sig selv i virksomheden, når du ikke er der længere. Fortæl dem, hvad det kræver af dem, og at du håber, de vil påtage sig det ansvar.

Du kan risikere, at dine børn slet ikke vil fortsætte i virksomheden. Det kan komme som et chok, hvis de har været del af driften i flere år. Er det tilfældet, er det vigtigt, at du finder ud af det så hurtigt som muligt.

Hvem skal overtage?

Et generationsskifte kan føre til familiestridigheder på samme måde som det af og til sker i arve-sager. Problemerne kan mindskes eller helt undgås, hvis du og familien taler sammen uden at lægge låg på. Du skal være åben. Er flere af dine børn involveret i virksomhedens drift, må du fortælle dem, hvordan du forestiller dig, at virksomheden skal drives fremover:

Skal der kun være én leder?
Kan dine børn lede i fællesskab?

Det kan være fristende at skubbe diskussionen fra sig, men hvis du mener, at kun et af dine børn er egnet som leder, bør du sige det - og forklare hvorfor. Du skal også være lydhør, for måske har dine børn en helt anden opfattelse af, hvem der skal overtage, eller hvordan virksomheden skal føres videre, end du har.

Hvis virksomheden skal ud af familiens hænder

Bliver I enige om, at ingen af børnene skal overtage, og er en eventuel partner i virksomheden heller ikke interesseret i at føre den videre, er salg til enten ansatte eller udenforstående oplagt.

Sidst opdateret: 05-06-2011

UDVALGTE KURSER


I ET STOLT SAMARBEJDE MED

Endnu ikke bruger på IVÆKST? Opret dig her