Spring over køen til vores gratis kurser. Tilmeld vores nyhedsbrev nu:
Gratis viden, kurser og webinarer inden for online markedsføring og drift af små virksomheder

Hvad kan vi hjælpe med?

Hvordan askeskyen påvirker din virksomhed

Vulkanudbruddet fra Eyjafallajökul på Island lammede flytrafikken i hele Europa, og kunne mærkes af borgere og virksomheder over hele Danmark. For at mindske denne risiko, har vi samlet en vejledning for virksomheder, der er påvirket af den vulkanske askesky.

Udbruddet, der stammer fra vulkanen under den islandske gletsjer Eyjafallajökul, startede den 20. marts 2010 og har medført alvorlige rejseforstyrrelser i hele Europa, fordi den vulkanske askesky har lammet flytrafikken.  Effekten af hændelsen har kunnet mærkes af borgere og virksomheder over hele Danmark. Læs her hvordan du skal forholde dig til flytrafik, strandede medarbejdere, møder udenlands og potentielle sundhedsrisici ved askeskyen. 

Generel information om aflysninger og lukninger af danske lufthavne

Alle danske lufthavne er genåbnet, og flyselskaberne forsøger at klare eventuelle passagerefterslæb, hvis flyvninger blev afbrudt på grund af den vulkanske askesky. De rejsendes rejsebureau, flyselskab og forsikringsselskab bør rådgive yderligere om de muligheder, der er i den nuværende situation. 

Situationen efter vulkanudbruddet er dog fortsat ustabil, da ændringer i vejret kan betyde, at skyer af aske forsat kan blæse mod Danmark. Naviar har ansvaret for at vurdere luftrummets sikkerhed i Danmark, og vi anbefaler derfor, at du følger med i de seneste opdateringer om situationen med vulkanaske i det europæiske luftrum på deres hjemmeside

Generel information om askeskyen kan findes på det offentliges officielle kriseinformationssite Kriseinfo.dk

Hvad gør man, hvis personalet er strandet i udlandet?

Selv om dine medarbejdere ikke selv er skyld i opholdet udenlands, har du som arbejdsgiver ret til at lade fraværet tælle som ferie, afspadsering eller i sidste ende trække dem i løn, med mindre de har mulighed for at fjernarbejde fra deres opholdssted.

Hvis dit personale har brug for særlig hjælp, oplyser Udenrigsministeriet, at danske rejsende, der har problemer med for eksempel visum, pengeoverførsel, kontakt til pårørende eller andet, som Udenrigsministeriets Borgerservice kan bistå med, kan rette henvendelse til nærmeste ambassade eller generalkonsulat.

I en alvorlig nødsituation, hvor man har behov for assistance uden for almindelig kontortid, kan man ved telefonisk kontakt blive stillet om til Udenrigsministeriets globale vagtcenter i Danmark.

Udenrigsministeriets vagtcenter i Danmark kan også kontaktes direkte på telefon +45 33 92 11 12 uden for ambassadernes og generalkonsulaternes åbningstid. 

Hvad gør man, hvis man ikke kan deltage i messer / events / møder udenlands?

Det er altid vigtigt at have lagt en strategi i tilfælde af kriser, der kan påvirke virksomhedens planlagte aktiviteter. Plan B i tilfælde af nedlagt flytrafik kan for eksempel bestå i aftaler om at ændre mødeform til videokonference eller ændring af dato/sted for arrangementet, så flere har mulighed for at deltage. I force majeure-situationer som udbruddet fra Eyjafallajökul kan man dog blive tvunget til at acceptere, at selv virksomheder med den bedste planlægning vil opleve tabt indtjening og spildte forretningsmuligheder.

Er der nogen sundhedsmæssige konsekvenser for mine medarbejdere

Der forudses ikke umiddelbart nogle sundhedsmæssige konsekvenser af askeskyen. Danmarks Meteorologisk Institut, DMI, oplyser at det er meget usandsynligt, at der kommer andet end ubetydelige mængder partikler fra den islandske vulkanaske ned i nærheden af Danmark. Da situationen kan ændre sig i takt med vejret anbefaler vi dog, at du følger med på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Sidst opdateret: 05-06-2011

UDVALGTE KURSER


I ET STOLT SAMARBEJDE MED

Endnu ikke bruger på IVÆKST? Opret dig her