Spring over køen til vores gratis kurser. Tilmeld vores nyhedsbrev nu:
Gratis viden, kurser og webinarer inden for online markedsføring og drift af små virksomheder

Hvad kan vi hjælpe med?

Hvad er moms?

Når du starter virksomhed, skal du som hovedregel registreres hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen og opkræve moms. Fordelen ved at være momsregistreret er, at du har ret til at fradrage den købsmoms, der fremgår af dine købsfakturaer. Der skal dog være tale om indkøb til virksomhedens brug.

Hvis du reelt kun er lønmodtager eller driver hobbyvirksomhed, vil SKAT ikke have dig momsregistreret som virksomhed.

Du skal være opmærksom på, at der er en række varer og ydelser, som der ikke skal betales moms af. F.eks. skal læger ikke betale moms af deres behandling af patienter, og taxavognmænd skal ikke betale moms af den personbefordring, de udfører. Hvis du ikke skal betale moms, så skal du næsten altid registreres og betale lønsumsafgift i stedet for.

Når du er momsregistreret, skal du på vegne af SKAT opkræve 25% salgsmoms af alle de varer og/eller ydelser, du sælger. Forskellen mellem din salgsmoms, som du opkræver hos dine kunder, og din købsmoms udgør det momsbeløb, du skal betale til SKAT.

Hvis din kunde er momsregistreret, har han/hun samme fordel som dig, dvs. at de kan fradrage den salgsmoms, du har faktureret til dem, som købsmoms. Det betyder samtidig, at så længe du kun handler med momsregistrerede virksomheder, så udgør momsen ikke en omkostning for dig eller dine kunder. Hvis dine kunder i stedet er privatpersoner eller ikke-momsregistrerede virksomheder - typisk offentlige virksomheder - så udgør momsen en udgift for kunderne.

I opstarten vil du typisk have store udgifter. Din købsmoms kan derfor gå hen og blive større end salgsmomsen. I så fald har du ret til at få det overskydende momsbeløb udbetalt via momsangivelsen.

Som nystartet virksomhed vil du typisk skulle angive og betale moms én gang i kvartalet. Du kan angive og betale momsen via internettet (SKATs TastSelv Erhverv). 

Det er ikke al moms, du kan fradrage 100%. For eksempel kan du fradrage hele momsen på husleje, men kun en fjerdedel af beløbet til leje af hotelværelser og forplejning.

Hvis din virksomhed handler varer med lande uden for EU, skal du yderligere huske at blive registreret som importør og/eller eksportør. Det sker på samme blanket som benyttes til registrering af moms.

Sidst opdateret: 05-06-2011

UDVALGTE KURSER


I ET STOLT SAMARBEJDE MED

Endnu ikke bruger på IVÆKST? Opret dig her